Un tort cu blat de ciocolată, ganache de ciocolată neagră și zmeură, pentru a celebra primăvara care s-a instalat în sfârșit și la noi. Ce dor de primăvară am avut, de copaci înfloriți, muguri, frunzulițe verde crud. De reîntoarcerea naturii în toată splendoarea ei de culori.
Acest tort este ușor de făcut și spectaculos ca prezentare. Zmeura și ciocolata sunt un mix savuros, iubesc combinația lor de arome și texturi. Pentru că blaturile nu au făină de grâu, ci de migdale, tortul este fără gluten, potrivit și celor care se confruntă cu acest tip de intoleranță.
Ca să ai un ganache reușit, folosește o ciocolată de calitate, cu un conținut de cacao de minim 70%. Astfel, te vei bucura de un gust consistent și delicios. Iubești ciocolata? Atunci tortul acesta este pentru tine 🙂
Tort cu blat de ciocolată, ganache de ciocolată neagră și zmeură
Ingredients
Blat (2 buc)
- 200 g ciocolată neagră (70%)
- 125 g unt tăiat cuburi
- 170 g zahăr
- 100 g făină de migdale
- 1 linguriță extract de vanilie
- 6 buc ouă separate
- 250 g zmeură proaspătă
Ganache ciocolată neagră
- 250 g ciocolată neagră
- 250 ml smântână min 30% grăsime
Instructions
Pregătire blaturi
- Preîncălzește cuptorul la 180 grade C. Unge două tăvi de copt (20 cm diametru) și pe fundul tăvii pune și o foaie de copt.
- Adaugă ciocolata și untul într-un castron, să se topească la bain marie. Amestecă din când în când ca să se omogenizeze. Când s-au topit complet, dă la o parte de pe foc.
- Pune zahărul în compoziția de unt și ciocolată topite, amestecă. Pune extractul de vanilie și apoi făina de migdale.
- Adaugă treptat câte un gălbenuș, amestecă să se încorporeze bine după fiecare. Când le-ai terminat de pus, lasă castronul deoparte.
- Bate albușurile spumă tare și apoi încorporează-le, ușor, în restul de compoziție, amestecând cu spatula.
- Împarte compoziția egal în cele două tăvi și pune la copt pentru 20 de minute.
- Când s-au copt, scoate tăvile și lasă blaturile să se răcească pentru 10 minute, apoi scotae-le pe un grilaj de cofetărie ca să se răcească de tot.
Pregătire ganache de ciocolată neagră
- Cât timp se coc blaturile, pregătește crema ganache. Adaugă ciocolata într-un castron.
- Într-o crăticioară, pe foc, pune smântâna să se încălzească. Oprește focul în momentul în care smântâna este fierbinte, dar nu a dat în clocot.
- Toarnă smântâna fierbinte peste ciocolată, așteaptă un minut și apoi amestecă ușor cu un tel până se omogenizează. Lasă să se răcească la temperatura camerei.
Asamblare tort
- După ce s-au răcit blaturile, poți începe asamblarea tortului. Pune unul dintre blaturi pe o farfurie întinsă sau pe un suport de tort.
- Pune jumăttae din crema ganache pe primul blat, apoi așază, de jur împrejur, pe margini, zmeură. Mai pune câteva și în mijloc.
- Pune deasupra al doilea blat, acoperă cu restul de ganache. Decorează cu zmeura rămasă. Servește imediat sau pune la rece. Enjoy!