Tortul Pavlova cu ciocolată și mascarpone, decorat cu ouă de ciocolată este o alegere inspirată pentru desertul de Paști, dacă vrei și alt dulce pe lângă Pască și cozonac. Va fi deopotrivă pe gustul celor mici și mari, oare e cineva căruia să nu-i placă gustul savuros al ciocolatei?
Am ales să fac 4 foi de Pavlova, dar poți face și doar două, înjumătățind ingredientele necesare. Foile de Pavlova cu exterior crocant și interior moale plus straturi delicioase de cremă cu mascarpone-ciocolată fac din acest desert un adevărat răsfăț. Pentru cremă am folosit mascarpone Delaco, care are textura perfectă pentru deserturi fine.
Cum se face tortul Pavlova cu ciocolată și mascarpone
Pregătire foi Pavlova simple
- Preîncălzește cuptorul la 125 grade C. Pune foaie de copt într-o tavă mare.
- Recomand să împarți în jumătate ingredientele și să faci câte 2 foi o dată. Bate 4 dintre albușuri și 1/2 lingură de oțet până încep să devină spumă, la viteză mică. Începe să pui 1/2 din cantitatea de zahăr (200g), treptat, mărind viteza mixerului.
- Nu pune zahăr din nou până când nu s-a încorporat cel pus înainte. Când termini de adăugat tot zahărul și s-a inglobat complet, oprește mixerul. Înglobează 1/2 lingură amidon cu ajurorul spatulei.
- Din bezeaua rezultată, formează pe foaia de copt din tavă două discuri de bezea cu ajutorul unei spatule, având grijă să fie aproximativ egale ca dimensiune.
- Redu temperatura cuptorului la 100 grade C și coace cele 2 foi de bezea pentru o oră – o oră și 10 minute. Las-o să se răcească pentru 2 ore cu ușa cuptorului închisă.
- Reia procedeul cu restul de albușuri pentru încă 2 foi de bezea. Diferența este că acum, după ce ai terminat de mixat bezeaua, adaugi amidonul și ciocolata topită și amesteci ușor, cu ajutorul unei spatule pentru a o încorpora.
- Întinde iar pe o tavă 2 discuri de bezea egale și coace la 100 grade C pentru 1 oră și 20 de minute. Lasă să se răcească cel puțin 2 ore în cuptor, cu ușa închisă.
Pregătire cremă mascarpone-ciocolată
- Cerne zahărul pudră și cacaua.
- Pune brânza mascarpone în vasul de mixer, adaugă zahărul pudră și cacaua cernute și mixează până se încorporează și capătă textura unei creme.
- Adaugă smântâna pentru frișcă și mixează din nou, la viteză mai mare până se omogenizează. Nu mixa mai mult decât este necesar, există riscul de a se tăia.
Asamblare tort Pavlova
- Așază una dintre foile Pavlova de ciocolată, pune un sfert din crema de mascarpone și ciocolată, adaugă o foaie de bezea simplă, mai pune un sfert din cremă și tot așa până le termini pe toate.
- Așază deasupra tortului câteva ouă de ciocolată sau ciocolată răzuită.
Acum nu mai rămâne decât să îl pui la rece până îl vei aduce pe masa de sărbătoare. Enjoy!
Tort Pavlova cu ciocolată și mascarpone
Ingredients
Foi Pavlova (4 buc)
- 8 albușuri
- 400 g zahăr
- 1 lingură oțet
- 1 lingură amidon
- 100 g ciocolată neagră topită
Cremă mascarpone-ciocolată
- 500 g mascarpone Delaco rece
- 50 g cacao
- 70 g zahăr pudră
- 460 ml smântână pentru frișcă rece
Decor
- 12-15 buc ouă mici de ciocolată sau 50 g ciocolată răzuită
Instructions
Pregătire foi Pavlova simple
- Preîncălzește cuptorul la 125 grade C. Pune foaie de copt într-o tavă mare.
- Recomand să împarți în jumătate ingredientele și să faci câte 2 foi o dată. Bate 4 dintre albușuri și 1/2 lingură de oțet până încep să devină spumă, la viteză mică. Începe să pui 1/2 din cantitatea de zahăr (200g), treptat, mărind viteza mixerului.
- Nu pune zahăr din nou până când nu s-a încorporat cel pus înainte. Când termini de adăugat tot zahărul și s-a inglobat complet, oprește mixerul. Încorporează 1/2 lingură amidon cu ajutorul unei spatule.
- Din bezeaua rezultată, formează pe foaia de copt din tavă două discuri de bezea cu ajutorul unei spatule, având grijă să fie aproximativ egale ca dimensiune.
- Redu temperatura cuptorului la 100 grade C și coace cele 2 foi de bezea pentru o oră – o oră și 10 minute. Las-o să se răcească pentru 2 ore cu ușa cuptorului închisă.
- Reia procedeul cu restul de albușuri pentru încă 2 foi de bezea. Diferența este că acum, după ce ai terminat de mixat bezeaua, adaugi 1/2 lingură amidon și ciocolata topită și amesteci ușor, cu ajutorul unei spatule pentru a o încorpora.
- Întinde iar pe o tavă 2 discuri de bezea egale și coace la 100 grade C pentru 1 oră și 20 de minute. Lasă să se răcească cel puțin 2 ore în cuptor, cu ușa închisă.
Pregătire cremă mascarpone-ciocolată
- Cerne zahărul pudră și cacaua.
- Pune brânza mascarpone în vasul de mixer, adaugă zahărul pudră și cacaua cernute și mixează până se încorporează și capătă textura unei creme.
- Adaugă smântâna pentru frișcă și mixează din nou, la viteză mai mare până se omogenizează. Nu mixa mai mult decât este necesar, există riscul de a se tăia.
Asamblare tort Pavlova
- Așază una dintre foile Pavlova de ciocolată, pune un sfert din crema de mascarpone și ciocolată, adaugă o foaie de bezea simplă, mai pune un sfert din cremă și tot așa până le termini pe toate.
- Așază deasupra tortului câteva ouă de ciocolată sau ciocolată răzuită.
Rețetă susținută de Delaco.