Ce ar fi pregătirile de Crăciun fără momentele dedicate coacerii și decorării turtei dulci? Pentru cei mici, dar și pentru tine, magia sărbătorilor începe cu acești mici biscuiți aromați și decupați în forme festive: omuleți, îngeri, stele, brazi, clopoței, cizmulițe, ursuleți, fulgi de nea și câte și mai câte.
Scurtă istorie despre turta dulce
Dacă ești curios privind istoria acestor biscuiți pe bază de miere/melasă și condimente, am strâns aici câteva informații pentru tine.
Conform The Gingerbread Book – Steven Stellingwerf, se pare că turta dulce a fost adusă în Europa occidentală în secolul 11 de către cruciații care se întorceau în țările lor de origine. Proveniența originară rămâne destul de misterioasă, dar se bănuiește că ar proveni, ca și ghimbirul – aroma lor de bază – din Asia, unde se cultivă acesta.
Turta dulce a devenit rapid foarte populară la sărbătorile de tot felul din Evul Mediu, având formă de flori, păsări, animale, inimă și chiar și armură! Uneori erau folosite ca talisman aducător de noroc pe care doamnele îl ofereau cavalerilor înainte ca aceștia să ia parte la turnir. Primele rețete de turtă dulce aveau la bază pesmetul fiert în miere și condimente.
Forma de omuleț a turtei dulci este legată de Regina Elizabeth I a Angliei care a inițiat obiceiul de a oferi acești biscuiți aromați oaspeților săi (făcuți după chipul și semănarea lor). Căsuțele de turtă dulce au apărut în Germania, pe la 1800 și au devenit foarte populare după ce au fost menționate în povestea Hansel & Gretel a Fraților Grimm.
Ca posibilă explicație pentru asocierea turtei dulci cu Craciunul, se mai spune că forma de omuleț indică de fapt un copil și că acesta ar fi întruchiparea lui Iisus, iar condimentele ar fi darurile aduse de magi la nașterea lui.
Oricum ar fi legenda, cert este că turta dulce a devenit un desert legat de spiritul Crăciunului. Chiar dacă la noi, cozonacul este desertul de bază pentru sărbătorile de iarnă, eu zic să îți aloci un pic de timp pentru o activitate de făcut turtă dulce, nu vei regreta. Este ușor și distractiv de făcut și mai este și delicioasă!
Poți face turta dulce cu mai multe zile înainte de Crăciun pentru că acestea se păstrează foarte bine depozitate în cutii metalice sau borcane închise cu capac. Te-ai gândit că le poți transforma într-un cadou dulce pentru cei dragi? Un borcan, o fundiță și cadoul e gata!
Ingredientele pentru această turtă dulce delicioasă au fost furnizate de magazinul bio Biocorner.
Turtă dulce
Ingredients
Turtă dulce
- 150 g unt tăiat cuburi
- 80 g zahăr brun
- 180 g miere
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 ou
- 400 g făină
- 1/2 linguriță praf de copt
- 4 lingurițe mix condimente pentru turtă dulce (eu am folosit un mix gata de folosit, dar dacă nu găsiți faceți un amestec de ghimbir 1 1/2 lingurițe, scorțișoară 1 linguriță, nucșoară 1/2 linguriță, cuișoare 1/2 linguriță, cardamon 1/2 linguriță – măcinate toate)
Glazură (royal icing)
- 1 albuș
- 200 g zahăr pudră
- 1/2 linguriță zeamă de lămâie
Instructions
Turtă dulce
- Pune mierea, zahărul brun și untul tăiat cuburi într-o crăticioară pe aragaz, foc mediu. Amestecă ușor cu o spatulă până se topesc zahărul și untul.
- Când începe să fiarbă, dă-o deoparte de pe foc. Pune bicarbonatul de sodiu în această compoziție, amestecă și apoi lasă să se răcorească puțin.
- După ce compoziția nu mai este fierbinte, adaugă oul, condimentele pentru turtă dulce, praful de copt și făina. Amestecă-le până obții un aluat omogen. Dacă simți că încă este foarte lipicios, mai presară puțină făină.
- Formează 2 discuri de aluat, acoperă-le cu folie alimentară/pungi și pune-le în frigider pentru măcar 30 minute.
- Preîncălzește cuptorul la 180°C. Pregătește 2 tăvi cu hârtie de copt.
- Scoate unul dintre aluaturi, presară făină pe masă și întinde coca de turtă dulce până la o grosime de 3-4 mm. Decupează cu formele pe care le ai la dispoziție și așază fiecare turtă dulce în tavă, lăsând 1-2 cm între ele. Coace timp de 7-8 minute.
- Strânge resturile de cocă într-o bilă și întinde iar o foaie din care să decupezi iarăși cu formele de turtă dulce. Repetă aceeași procedură și la al doilea aluat.
- Când sunt gata, lasă-le 5 minute în tavă, apoi mută-le pe un grătar ca să se răcească de tot. După ce s-au răcit, te poți apuca de decorat sau le poți lăsa fără decor – formele de Crăciun sunt suficient de draguțe și fără decor.
- În total ies cam 40-50 de turte dulci (4-5 tăvi).
Glazurarea
- Bate cu o furculiță albușul de ou într-un castron până se spumează ușor.
- Adaugă gradual zahărul pudră cernut și amestecă până se omogenizează. Pune zeama de lămâie și mai amestecă o dată ca sa o încorporezi.
- Pune glazura într-un cornet de hârtie sau într-o pungă la care tai unul din colțuri.
- Decorează după cum ai inspirație, dacă ai nevoie de idei, găsești o mulțime de modele pe internet.
Eu nu am talent deosebit la desen și pictură, așa că, fiți indulgenți, m-am străduit din răsputeri să iasă drăguți :). Până la urmă, cel mai mult contează starea de bine pe care ți-o aduce coacerea turtei dulci.
Toată casa miroase a Crăciun, cu decorarea parcă te întorci în copilărie, așa că lasă-te în voia momentului și joacă-te puțin cu măiestria și imaginația. Și nu în ultimul rând, ai și bucuria de a dărui un cadou dulce celor dragi ție.