A început în forță sezonul de leurdă, una din micile bucurii gurmande ale primăverii. Dacă pesto de leurdă a fost o descoperire de anul trecut, acum am testat și m-am îndrăgositi de vafele acestea cu leurdă, la care am adăugat un topping delicios de ciuperci brune trase la tigaie cu unt și usturoi verde și, bonus, un ou prăjit deasupra.
Pentru un brunch ar fi ideale, dar merg la fel de bine și la prânz sau pentru cină sau de fapt cred că, la cât sunt de bune, merg la orice oră, leurdă să fie în casă :). Este ceva de încercat, vei fi cucerit de această combinație.
Dacă nu ai un aparat de vafe, e musai să îți iei unul, este o investiție pe termen lung care se va amortiza cu bunătățile pe care le poți face cu ajutorul lui. Sunt atâtea combinații de ingrediente pentru vafe, atât sărate, cât și dulci!
Tips pentru reușita rețetei:
- blanșarea leurdei – nu ține mai mult de 4-5 secunde frunzele de leurdă în apa clocotită și pune-le imediat în apă rece în care ai pus 1-2 cuburi de gheață – astfel, vei stopa procesul termic, iar frunzele nu își vor pierde culoarea și textura.
- la compoziția de vafe, poți pune și oul întreg, fără a-l separa în albuș și gălbenuș, dar îți recomand să bați albușul spumă separat, cum este în rețetă, textura va fi mult mai pufoasă și mai bună.
- nu pune usturoiul verde tocat o dată cu ciupercile pentru că riști să se ardă, pune-l în ultimele 2-3 minute de gătit.
- oul prăjit – nu îl întoarce daca vrei să obții un gălbenuș vizibil și apetisant.
Acum nu îți mai rămâne decât să cauți leurdă, eu am luat din Piața Obor, dar dacă știi locuri de unde poți să o culegi singur, cred ca e minunat!
Vafe cu leurdă, ciuperci brune și ou prăjit
Ingredients
Ingrediente vafe (aprox. 6 vafe)
- 150 g făină
- 1/2 pachet praf de copt
- un vârf de linguriță de sare
- 250 ml sana
- 50 g leurdă
- 1 ou (separat, gălbenuș și albuș)
- 60 g unt topit
Ciuperci brune la tigaie (cantități pentru 3 vafe – dublează cantitățile pentru 6 vafe)
- 200 g ciuperci brune, tăiate în sferturi
- 1 lingură unt
- 4 fire usturoi verde
- sare, piper pentru asezonare
Ou prăjit (1 buc/vafă)
- ou
- ulei măsline
Instructions
Pregătire aluat vafe
- Amestecă făina, sarea și praful de copt într-un castron încăpător.
- Blanșează leurda. Într-un vas cu apă clocotită pune frunzele de leurdă pentru câteva secunde, apoi mută-le într-un vas cu apă foarte rece (preferabil cu 1-2 cuburi de gheață). Scurge bine de apă.
- Într-un blender, pune sana și leurda, pulsează pentru a le amesteca și obține o compoziție omogenă.
- Toarnă compoziția cu leurdă în castronul cu făina, amestecă pentru a le încorpora. Pune apoi gălbenușul și untul topit. Amestecă din nou.
- Separat, bate albușul spumă tare, apoi încorporează-l ușor cu spatula în restul compoziției.
- Pune câte un polonic de aluat în aparatul de vafe bine încins și uns cu puțin unt topit.
Pregătire ciuperci brune la tigaie
- Pune untul într-o tigaie largă. Când s-a topit, adaugă ciupercile tăiate sferturi.
- Scutură, din când în când tigaia pentru a acoperi cu unt și rumeni ciupercile pe toate părțile.
- Când începe să se evapore din apa lăsată de ciuperci, pune firele de usturoi tocate mărunt. Mai lasă 2 minute, apoi oprește focul.
Pregătire ou
- În funcție de câte vafe vei servi la masă, prăjește câte un ou pentru fiecare vafă.
Asamblare
- Pe farfurie, pune o vafă, apoi adaugă două-trei linguri de ciuperci, iar deasupra așază oul prăjit. Poți presăra încă puțin usturoi verde tocat. Enjoy!