Ciocolata și zmeura sunt un „match made in heaven” cum ar zice englezii. Adică o delicioșenie, mai neaoș spus. Pentru că avem pe de-o parte ciocolata cremoasă și cu aroma ei intensă de cacao, iar pe de altă parte zmeură proaspătă, texturată, cu un gust delicat și ușor parfumat. Și acest mix este pus într-o crustă de aluat fraged cu unt și cacao, gustul desertului luând astfel proporții cosmice.
Mie, tartele mi se par un tip de desert ușor de făcut, versatil (wow, ce de combinații de ingrediente poți face) și care pot fi folosite și în loc de tort dacă e ceva mai nepretențios și mai friendly (desigur, nu ziua copiilor, unde tortul este de bază:)) și ar ieși tărăboi fără). În plus, tartele devin rapid deseturi frumoase adăugând la decor fructe, bucățele de ciocolată, bezele, nuci sau orice alte mici dichisuri caare îți mai plac și se potrivesc cu ingredientele folosite.
Pentru tartele cu ciocolată poți alege să colorezi și să dai un gust ciocolatiu adăugând puțină cacao în interiorul aluatului. Așa am făcut eu acum. Sau poți lăsa coaja de tartă și „natur”, cu siguranță vei avea un desert delicios și așa.
Dacă preferi alte fructe de pădure, poți alege și căpșuni, mure sau coacăze roșii. Sau, de ce nu, un amestec din toate. Vara vine cu o multitudine de fructe și arome, să ne bucurăm de ele!
Dacă vrei să mai încerci și alte tipuri de tarte, îți recomand:
- Tartă cu căpșuni, migdale și sirop de cimbru
- Tartă cu lămâie
- Tartă cu ricotta, ciocolată albă, afine și fistic
- Tartă cu rubarbă și cremă frangipane
Tartă de ciocolată neagră și zmeură
Ingredients
Aluat
- 250 g făină
- 125 g unt rece tăiat cuburi
- 2 linguri cacao
- 50 g zahăr
- 1 gălbenuș
- 50 ml apă
Ganache ciocolată neagră
- 400 g ciocolată neagră
- 350 ml smântână grasă
- 30 g unt
Decor
- 300 g zmeură proaspătă
Instructions
Pregătire aluat
- Cerne făina și cacaua într-un castron. Pune peste făină și cacao untul tăiat cuburi și amestecă-le până obții o textură fărâmicioasă.
- Adaugă gălbenușul de ou, apa și zahărul în mijlocul amestecului de făină, cacao și unt. Combină-le pe toate până când ingredientele încep să se omogenizeze și să se trasforme într-un aluat fin.
- De îndată ce ai o textură omogenă, nu mai "lucra" aluatul. Pune-l într-o folie de plastic sau o pungă și apoi la rece pentru 30-60 de minute.
- Unge cu unt o tavă de tartă (aproximativ 24 cm).
- După acest repaos la rece, întinde aluatul și așază-l în forma de tartă. Înțeapă cu o furculiță ușor, de câteva ori pe suprafața aluatului.
- Mai pune la rece o dată tava cu aluat cu tot (circa 30 de minute la frigider sau 15 minute la congelator). Cât mai sta aluatul la rece în tavă, preîncălzește cuptorul la 180 grade C.
- Coace aluatul de tartă timp de 25 de minute, "în orb" (pe o folie de copt așezată peste aluat, pune o greutate, fie pietricele speciale, fie fasole/orez). La 15 minute de la începerea timpului de copt, înlătură foaia cu greutatea și coace restul de timp fără.
Pregătire ganache de ciocolată
- Pune smântâna într-o crăticioară pe aragaz, la foc mic până începe să dea în clocot.
- Toarnă smântâna fierbinte peste dropsurile/bucățile de tabletă de ciocolată. Lasă 3-4 minute așa, fără să amesteci, apoi amestecă ușor cu un tel pentru a omogeniza crema de ciocolată.
- Când ciocolata s-a topit, adaugă și untul cuburi și amestecă din nou cu telul pentru a omogeniza totul.
- Lasă să se răcorească puțin înainte de a o turna în coaja de tartă coaptă.
Asamblare
- Toarnă ganache-ul în aluatul copt, poți opta pentru un design neted sau unul mai dinamic, făcut cu spatula (cum am procedat eu). Pune la rece pentru o oră și apoi decorează cu zmeură (poți alege să folosești și alte fructe, după preferințe).