Ce poate fi mai bun în aceste zile caniculare decât o înghețată de afine cu un gust delicios de fructe, o textură catifelată și o culoare ireal de frumoasă? Dacă ești fan ale deserturilor făcute în casă, vei fi uimit de cât de ușor și rapid se face această înghețată de afine.
Și mai fain este că poți folosi această rețetă ca bază și pentru alte tipuri de înghețată, după preferințele tale. Dacă îți dorești mai degrabă înghețată de zmeură, de căpșuni sau chiar de caise ori piersici, doar înlocuiești tipul de fructe. Easy-peasy!
La baza acestei rețete stă laptele condensat îndulcit, pe care îl găsești la supermarketuri. Eu am folosit unul de la Prodlacta, dar există și la Auchan unul marcă proprie. Important este să fie la cutie metalică de aprox. 390g, cu 8% grăsime.
După ce o pui în cornete sau cupe, înghețata se va topi destul de repede, așa că e bine să o mănânci rapid, dar cred că asta e cea mai mică problemă, nu-i așa?
Cum să pregătești înghețata de afine
Ingrediente:
- 400 g afine proaspete
- 1 linguri zahăr
- 1/2 buc lămâie (zeama)
- 400 ml smântână pentru frișcă
- 1 cutie lapte condensat (cutia are aproximativ 390g)
- 100 g afine proaspete pentru topping și interiorul înghețatei
Instrucțiuni:
- Pune afinele (cele 400g) într-o crăticioară pe foc, împreună cu cele 2 linguri de zahăr și sucul de la o jumătate de lămâie.
- Lasă-le să fiarbă încet, vreo 10 minute, până când afinele se înmoaie și se formează un sos de fructe.
- Oprește focul, răstoarnă conținutul într-o sită deasă și apasă cu lingura pentru a obține un sos de fructe fin. Lasă-l deoparte.
- Bate frișca, adaugă apoi laptele condensat și mixează doar cât să se combine cele două.
- Toarnă sosul de afine pesste mixul de frișcă și lapte condensat, amestecă ușor cu un tel de mână până se combină complet. Vei fi uimit de culoarea minunată pe care o vor da afinele.
- Toarnă totul într-o formă de chec/vas ce merge la congelator. Dacă vrei, adaugă câteva afine proaspete în interior.
- Acoperă cu folie și pune tava la congelator pentru 5-6 ore sau peste noapte.
- Înainte de a o servi, scoate înghețata cu 10 minute înainte. Pune cu o lingură de înghețată în cornete sau în cupe speciale. Adaugă câteva afine proaspete ca topping. Enjoy!
Alte deserturi de vară pe care să le încerci:
- Iaurt grecesc cu caise coapte, miere și fistic
- Mousse de ciocolată cu zmeură
- Cheesecake cu afine
- Tartă de ciocolată neagră și zmeură
Înghețată de afine
Ingredients
- 400 g afine proaspete
- 1 linguri zahăr
- 1/2 buc lămâie (zeama)
- 400 ml smântână pentru frișcă
- 1 cutie lapte condensat (cutia are aproximativ 390g)
- 100 g afine proaspete pentru topping și interiorul înghețatei
Instructions
- Pune afinele (cele 400g) într-o crăticioară pe foc, împreună cu cele 2 linguri de zahăr și sucul de la o jumătate de lămâie.
- Lasă-le să fiarbă încet, vreo 10 minute, până când afinele se înmoaie și se formează un sos de fructe.
- Oprește focul, răstoarnă conținutul într-o sită deasă și apasă cu lingura pentru a obține un sos de fructe fin. Lasă-l deoparte.
- Bate frișca, adaugă apoi laptele condensat și mixează doar cât să se combine cele două.
- Toarnă sosul de afine pesste mixul de frișcă și lapte condensat, amestecă ușor cu un tel de mână până se combină complet. Vei fi uimit de culoarea minunată pe care o vor da afinele.
- Toarnă totul într-o formă de chec/vas ce merge la congelator. Dacă vrei, adaugă câteva afine proaspete în interior.
- Acoperă cu folie și pune tava la congelator pentru 5-6 ore sau peste noapte.
- Înainte de a o servi, scoate înghețata cu 10 minute înainte. Pune cu o lingură de înghețată în cornete sau în cupe speciale. Adaugă câteva afine proaspete ca topping. Enjoy!