Am mai făcut Pavlova, dar niciuna nu se compară cu această Pavlova cu portocale roșii și caramel sărat. Combinația de gusturi și texturi este incredibil de bună și trebuie neapărat să vă împărtășesc rețeta ca să o încercați.
Ideea rețetei mi-a venit pe parcurs. Aveam o bezea rămasă după ce am făcut niste fotografii și am decis să o coc pentru o Pavlova. A doua zi am cumpărat niște portocale roșii și mi-a venit ideea să adaug ca fructe felii de portocale roșii. Și pentru că mă tot loveam în frigider de un borcan cu caramel sărat rămas de la un alt desert, am zis să încerc și să adaug caramel sărat.
Cele 3 elemente s-au potrivit atât de bine încât nu mi-a venit să cred ce gust bun are Pavlova mea!
Ce știai despre Pavlova?
Pavlova este un desert a cărui origine este disputată de Australia și de Noua Zeelandă, numele său provenind de la numele unei celebre balerine rusoaice, Anna Pavlova, care a vizitat ambele țări într-un turneu în 1926.
Fără a mai intra în detalii despre care/cine a inventat primul rețeta (poți citi mai multe aici), mai bine să povestim că Pavlova este un desert pe baza de bezea, frișcă și fructe proaspete. Are o textură atât de interesantă pentru că este crocantă la exterior și moale la interior, frișca este cremoasă și catifelată, iar fructele aduc aromă și textură crocantă/zemoasă.
Bezeaua care stă la baza Pavlovei se coace la temperatură redusă timp îndelungat, iar răcirea se face, de asemenea, lent, în câteva ore. Cel mai bine este să îți planifici să faci bezeaua seara. Peste noapte se răcește complet în cuptor, iar a doua zi o asamblezi și o servești.
De regulă, asamblarea Pavlovei se face cât mai aproape de momentul servirii pentru că sucul de la fructele proaspete pot înmuia bezeaua crocantă. Dacă vrei să te bucuri de gustul maxim de bun al Pavlovei, manâncă (măcar) o felie atunci când este proaspăt făcută :).
Pavlova cu portocale roșii și caramel sărat
Ingredients
Bezea
- 3 albușuri
- 150 g zahăr tos fin
- 1/2 linguriță pudră de tartar (cream of tartar) sau 1 linguriță oțet alb sau zeamă de lămâie
- 1/2 linguriță amidon
Caramel sărat
- 100 g zahăr tos
- 80 ml smântână grasă (35% grăsime)
- 1 lingură unt
- 1 vârf linguriță sare de mare (fulgi)
Frișcă
- 300 ml smântână pentru frișcă
- 1 lingură zahăr pudră
Fructe pentru decor
- 3 portocale roșii
Instructions
Bezea
- Preîncălzește cuptorul la 150°C. Pregătește o tavă tapetată cu hârtie de copt.
- Eu am făcut de această dată bezea tip franțuzesc, adică fără niciun tratament termic. Bate albușurile până când se transformă în spumă și încep să se întărească. Adaugă treptat zahărul, cam în 3 etape, având grijă ca înainte să pui o nouă rundă, să se fi dizolvat cantitatea pusă anterior. Durează un pic, dar merită.
- Când ai teminat de pus zahărul, iar acesta s-a dizolvat de tot și bezeaua este lucioasă și tare, ai terminat cu mixerul. Adaugă pudra de tartar (oțetul/zeama de lămâie) și amidonul și omogenizează ușor, cu ajutorul unei spatule.
- Folosind spatula, întinde bezeaua pe hartia de copt, în forma unui cerc cam de 20-22 cm diametru, ridicând ușor marginile și lăsând în mijloc o adâncitură în care urmează să pui frișca după coacere.
- Redu temperatura cuptorului la 110°C și coace bezeaua timp de o oră. Las-o să se răcească în cuptor (eu am „uitat-o” în cuptor până a doua zi).
Caramel sărat
- Pune zahărul într-o crăticioară, la foc mediu și lasă până se topește. Nu amesteca, cel mult poți mișca ușor vasul.
- Când zahărul s-a dizolvat și a căpătat o culoare maro-aurie, adaugă smântâna, untul și sarea. Atenție, zahărul topit va clocoti foarte tare la adăugarea celorlalte ingrediente, ai grijă să nu te arzi. Redu focul și amestecă până când caramelul este omogen (nu sunt bucăți de zahăr netopite).
- Oprește focul și transferă caramelul într-un bol. Lasă-l să se răcească 10-15 minute înainte de a-l folosi. Ce îți rămâne, pune într-un borcan ermetic și păstrează la frigider pentru alte deserturi.
Frișca
- Bate smântâna cu zahărul pudră până se întărește. Nu depăși momentul în care este suficient de tare, s-ar putea să se taie.
Pregătirea fructelor
- Spală portocalele. Taie coaja cu un cuțit cu lamă flexibilă (pentru a urma cu ușurință curbura fructului).
- După ce ai tăiat coaja, inclusiv pielița albă, taie portocalele în rondele.
Asamblare
- Mută bezeaua pe un platou. Întinde frișca pe întreaga suprafață. Așază feliile de portocale deasupra frișcăi. Toarnă dâre ușoare de caramel sărat peste feliile de portocale.
- servește imediat (ce îți rămâne se poate păstra 1-2 zile în frigider).
Sfaturi pentru reușita bezelei:
- Bolul în care bați albușurile să fie de inox sau de sticlă (nu de plastic), foarte bine degresat
- Adaugă treptat zahărul și nu pune din nou până când se topește cantitatea pusă anterior
- Coace bezeaua la temperatura mică și las-o să se răcească în cuptor (preferabil peste noapte).