O prăjitură delicioasă, pufoasă și aromată – un desert ușor de făcut, în care poți combina fructe de sezon și un element crocant (fulgi de cocos am folosit eu, dar la fel de bine poți pune și fulgi de migdale sau bucățele de fistic). Așa este această prăjitură pufoasă cu căpșuni și fulgi de cocos.
Sunt minunate deserturile la tavă, în care munca este doar să combini ingredientele și să le pui în forma de copt. Cuptorul face apoi toată treaba, iar tu doar scoți tava și te minunezi ce bunătate ai făcut. În plus, ai câteva porții bune pentru toți cei dragi.
Sezonul căpșunilor se apropie de final și am vrut să mai apuc să încerc câteva rețete. Bineînțeles că profit de sezon și mănânc în fiecare zi o poție bună de fructe (momentan căpșuni și cireșe), ceea ce vă recomand și vouă!
Prăjitura nu conține agenți de creștere (praf de copt sau bicarbonat), ci se bazează doar pe aerul încorporat la mixarea albușurilor spumă. Așa că atenție mare la încorporarea celorlalte ingrediente în spuma de albuș, pentru a nu pierde prețioasele bule de aer.
Alte rețete cu căpșuni care să te inspire:
Cheesecake cu ricotta, ciocolată albă și căpșuni
Tartă cu căpșuni, migdale și sirop de cimbru
Prăjitură pufoasă cu căpșuni și fulgi de cocos
Ingredients
- 4 ouă, separate (albușuri-gălbenușuri)
- 100 g zahăr
- 40 ml ulei (eu am folosit de floarea soarelui)
- 80 g făină
- 20 g amidon
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1 praf de sare
- 250 g căpșuni curățate de codițe (întregi dacă sunt mici sau tăiate jumătăți/sferturi dacă sunt mari)
- 2 linguri fulgi de cocos, rumeniți puțin în tigaie (eu am folosit unii bio de la Dr Goerg)
- zahăr pudră pentru decor
Instructions
- Preîncălzește cuptorul la 180°C. Tapetează o tavă cam de 20 x 30 cm cu foaie de copt.
- Pune făina, amidonul și sarea laolaltă și cerne-le. Lasă-le deoparte.
- Separă ouăle. Pune gălbenușurile într-un bol, toarnă și uleiul si extractul de vanilie și mixează-le până devin o cremă omogenă.
- Într-un alt castron, bate albușurile spumă, apoi adaugă treptat zahărul mixând în continuare până ce termini de pus zahărul. La final trebuie să ai o spumă licioasă și tare.
- Pune crema de gălbenușuri peste albușurile bătute spumă, amestecând de această dată ușor, cu o spatulă, pentru a nu pierde aerul încorporat în albușuri și care va funcționa ca agent de creștere pentru prăjitură.
- După ce s-au încorporat gălbenușurile, pune treptat și făina, folosind tot spatula. Când toată făina a fost încorporată și aluatul este omogen, fără cocoloașe, este momentul să îl turnăm în tavă.
- Egalizează compoziția în tavă folosind spatula. Pune căpșunile pe toată suprafața prăjiturii.
- Coace prăjitura pentru 25 de minute (poți face și testul scobitorii).
- Pune fulgii de cocos într-o tigaie pe foc și ține-i 3-4 minute, amestecând din când în când, până încep să se rumenească. Răstoarnă-i într-un castron.
- Scoate prăjitura și las-o să se răcească în tavă. Când s-a răcorit, pudrează cu zahăr și presară fulgii crocanți de cocos.