Am descoperit de curând această minunăție de salată. Știu, poate termenul salată vă duce cu gândul la ceva plin de frunze verzi și, poate, neapetisant și nesatisfăcător pentru un fel principal. E bine, nu este cazul aici. Această salată caldă este o minunăție pe care o poți pune pe masă la prânz sau la cină și să te crezi la un mic restaurant: bucățele de file de pește (doradă, biban de mare), unse cu un strat generos de muștar și rumenite în tigaie, cartofi fierți întregi (preferabil în coajă), frunze crocante de salată (după preferință), vârfuri fragede de mărar și un dressing cu lămâine, muștar și ulei de măsline – cel mai bun pe care îl ai. Doar atât e de ajuns să faci un festin de zile mari.
Singurul lucru mai greu este să ai fileurile de pește doradă sau de biban de mare, de regulă nu prea le găsești la raioanele de pescărie. Eu am filetat singură bibanul de mare, nu e complicat, doar un pic de îndemânare și un cuțit felxibil și foarte ascuțit. Dar până sa ajung să îți arăt cum să filetezi, mai bine rogi la pescărie să îți fileteze peștele 😊.
Salată cu file de biban de mare, cartofi și dressing de muștar
Ingredients
Ingrediente:
- 2 buc fileuri pește alb biban de mare, doradă
- sare, piper
- 1 lingură muștar pentru uns peștele
- 1 lingură unt
- rozmarin, cimbru proaspăt
- 3 buc cartofi mari fierți aprox. 500 g
- 5-6 buc frunze de salată verde
- 3-4 buc fire de mărar
Dressing:
- 2 linguri muștar
- zeama de la jumătate de lămâie
- 3 linguri ulei de măsline
- Sare, piper
Instructions
- Pune cartofii spălați, întregi,la fiert. Spală furnzele de salată și lasă-le deoparte. Verifică fileurile de pește să nu mai aibă oase (la noi, nu există strictețea care era în Franța, de a scoate orice mic oscior atunci când filetai peștele, acolo era o operațiune obligatorie și migăloasă). Când cartofii sunt gata fierți, scoate-i pe o farfurie, lasă-i câteva minute să se răcească si apoi curăță-i de coajă și taie-i cubulețe.
- Cât timp aștepți să se răcească, asezonează fileurile de pește. Pune o tigaie pe foc, topește o lingură de unt, unge fileurile de pește cu un strat de muștar și așază-le în tigaia încinsă. Presară pe lângă ele crenguțe de cimbru și rozmarin proaspăt, cât să își lase aroma placută în untul topit și să pătrundă în pește. Două-trei minute pe fiecare parte sunt suficiente pentru a rumeni fileurile subțiri. Scoate-le din tigaie pe o farfurie.
- Dressingul pentru salată e bine să îl faci într-un borcan cu capac, pune în acesta toate ingredientele, sigilează cu capacul și agită-l bine. Ingredientele se omogenizează mai ușor și apoi doar îl adaugi la salată. Este o metodă bună pe care o poți aplica ori de câte ori faci dressinguri pentru salate.
- Acum e momentul să asamblezi salata. Într-un bol încăpător, așază cuburile de cartofi fierți, frunzele de salată rupte în bucăți potrivite și bucățele de file de pește. La final pune vârfurile de mărar. Apoi adaugă dressingul peste ingredientele din castron și amestecă ușor, ca să păstrezi cât mai intacte bucățile de pește și de cartofi.
Nu îți pot povesti ce bine se combină gusturile și texturile, trebuie să o încerci! Merge bine cu un vin rose, un vin alb sau un prosecco.