Dacă o Shakshuka obișnuită, cu sos de roșii este o mâncare ideală pentru orice brunch, atunci această Shakshuka verde, plină de legume și verdețuri este o variantă minunată de primăvară. Și toată această idee a plecat de la două legături de sparanghel autohton, cumpărate acum, la început de sezon.
Știți voi, luna mai e luna sparanghelului, deci să ne bucurăm de el cât putem!
Și, pentru că pe lângă sparanghel, s-au cuibărit în sacoșă și două legături de mangold luate direct din Obor (cine-ar fi crezut că se cultivă și la noi!), mi-am zis că acesta este momentul să dau frâu imaginației și să creez această delicioșenie verde.
Ceapă verde, usturoi verde – ca deh, e primăvară și sunt peste tot, sparanghel, dovlecel zucchini, tarhon și pătrunjel – toate asortate cu niște brânză Feta și ouă de țară. Ar putea fi și altfel decât delicios?
Nimic mai simplu cu realizarea acestei rețete, mai ales dacă ești familiarizat cu Shakshuka, în general. Călim îngredientele, adăugăm ouăle, acoperim cu capacul să se gătească și ele și gata, avem o tigaie întreagă de devorat. Dacă nu ai un alt plan pentru zilele acestea de weekend care urmează, ai putea pregăti acest brunch de primăvara.
Cum să pregătești rețeta de Shashuka verde
Ingrediente:
- 300 g sparanghel
- 1 buc dovlecel mediu
- 1 legătură ceapă verde
- 2-3 fire usturoi verde
- 2 legături mangold
- 2-3 linguri ulei de măsline
- 4 buc ouă
- 100 g brânză Feta, mărunțită
- 50 ml apă
- 1 lingură tarhon mărunțit
- 1 lingură pătrunjel mărunțit
- sare, piper pentru asezonare
Instrucțiuni
- Rupe partea de jos sparanghelului pentru a înlătura partea lemnoasă. Pentru a face asta, îndoaie ușor firul de sparanghel în partea inferioară și unde simți că se rupe ușor, înseamnă că de acolo este granița dintre zona mai lemnoasă și cea mai fragedă. Taie apoi firele de sparanghel în 3-4 bucăți.
- Pune uleiul de măsline în tigaie. Adaugă bucățile de sparanghel și călește-le 3-4 minute. Scoate-le într-un vas și lasă-le deoparte.
- Taie dovlecelul în patru, pe lungime, apoi în cubulețe. Adaugă-le în tigaie și rumenește-le tot 3-4 minute. Scoate-le din tigaie peste sparanghelul gătit.
- Mărunțește ceapa și ustoroiul verde, călește-le 2-3 minute în tigaie.
- Rupe tijele de la frunzele de mangold, apoi subțiază cu un cuțit nervura principală, mai groasă, de pe spatele frunzei. Taie apoi frunzele de mangold grosie și adaugă-le peste ceapa și usturoiul verde ușor călite. Mai adaugă puțin ulei dacă este nevoie.
- Când frunzele de mangold s-au înmuiat, adaugă și restul legumelor călite (sparanghel, dovlecel), puțină apă, asezonează cu sare. Presară 1/3 din brînza Feta deasupra.
- Lasă pe foc 4-5 minute să se înfrățească aromele. Fă patru mici goluri în stratul de legume pentru a face loc ouălor.
- Între timp, mărunțește tarhonul și pătrunjelul, lasă-le deoparte pentru a le adăuga la final.
- Adaugă ouăle și pune capacul pentru ca aburul să ajute la gătirea acestora. Ține pe foc până când se încheagă albușul.
- Râșnește deasupra puțin piper. Adaugă restul de brânză Feta, tarhonul și pătrunjelul tocate. Servește imediat.
Servește Shakshuka împreună cu pâine din cea mai bună (cu maia).
Shakshuka verde
Ingredients
- 300 g sparanghel
- 1 buc dovlecel mediu
- 1 legătură ceapă verde
- 2-3 fire usturoi verde
- 2 legături mangold
- 2-3 linguri ulei de măsline
- 4 buc ouă
- 100 g brânză Feta, mărunțită
- 50 ml apă
- 1 lingură tarhon mărunțit
- 1 lingură pătrunjel mărunțit
- sare, piper pentru asezonare
Instructions
- Rupe partea de jos sparanghelului pentru a înlătura partea lemnoasă. Pentru a face asta, îndoaie ușor firul de sparanghel în partea inferioară și unde simți că se rupe ușor, înseamnă că de acolo este granița dintre zona mai lemnoasă și cea mai fragedă. Taie apoi firele de sparanghel în 3-4 bucăți.
- Pune uleiul de măsline în tigaie. Adaugă bucățile de sparanghel și călește-le 3-4 minute. Scoate-le într-un vas și lasă-le deoparte.
- Taie dovlecelul în patru, pe lungime, apoi în cubulețe. Adaugă-le în tigaie și rumenește-le tot 3-4 minute. Scoate-le din tigaie peste sparanghelul gătit.
- Mărunțește ceapa și ustoroiul verde, călește-le 2-3 minute în tigaie.
- Rupe tijele de la frunzele de mangold, apoi subțiază cu un cuțit nervura principală, mai groasă, de pe spatele frunzei. Taie apoi frunzele de mangold grosie și adaugă-le peste ceapa și usturoiul verde ușor călite. Mai adaugă puțin ulei dacă este nevoie.
- Când frunzele de mangold s-au înmuiat, adaugă și restul legumelor călite (sparanghel, dovlecel), puțină apă, asezonează cu sare. Presară 1/3 din brînza Feta deasupra.
- Lasă pe foc 4-5 minute să se înfrățească aromele. Fă patru mici goluri în stratul de legume pentru a face loc ouălor.
- Între timp, mărunțește tarhonul și pătrunjelul, lasă-le deoparte pentru a le adăuga la final.
- Adaugă ouăle și pune capacul pentru ca aburul să ajute la gătirea acestora. Ține pe foc până când se încheagă albușul.
- Râșnește deasupra puțin piper. Adaugă restul de brânză Feta, tarhonul și pătrunjelul tocate. Servește imediat. Enjoy!
Alte rețete ideale pentru brunch:
- Pancakes cu banane și topping de brânză, mix de fructe și miere
- Vafe cu leurdă, ciuperci brune și ou prăjit
- Dutch baby cu fructe de pădure