Sparanghelul mi s-a părut întotdeauna prețios și pretențios, de care citeam doar prin cărți sau vedeam la televizor. Nu am mâncat și nu am gătit sparanghel până să mă duc în Franța. În vreme ce alte nații consumă sparanghelul la ordinea zilei, la noi este o legumă destul de puțin folosită, cu un preț, de regulă, cam măricel față de alte legume mai…neaoșe.
Dar luna mai vine cu sezonul sparanghelului, iar buchetele verzi și proaspete m-au atras iremediabil, așa că iată-mă cu sparanghelul acasă, gândindu-mă cum la ce rețetă aș putea face încât să îl pun cât mai bine în valoare.
Da, trebuie pus în valoare pentru că gustul intens, puțin ierbos, poate să nu fie pe gustul tuturor, așa că e bine să găsești o metodă de a-l găti astfel încât să te lingi pe degete și să mai ceri o porție.
Varianta câștigătoare de această dată a fost: un sos cremos, alb, asezonat cu puțin muștar de Dijon și o mână generoasă de parmezan, în care sparanghelul, tras la tigaie cu puțin usturoi, să se cuibărească pentru vreo 20 de minute în cuptor. Și, pentru ca totul să fie mai sățios și mai delicios, i-am alăturat câțiva creveți făcuți rapid la tigaie. Perfect match, am putea spune.
Sparanghel cu sos Bechamel și creveți
Ingredients
Sparanghel
- 500 g sparanghel proaspăt
- 2-3 căței de usturoi
- 1 lingură ulei de măsline
- 1/2 lingură unt
- 1/2 lime doar zeama
- sare, piper, Za'Tar
Sos Bechamel
- 500 ml lapte
- 30 g unt
- 30 g făină
- sare, nucșoară
Creveți
- 250 g creveți
- 2 căței de usturoi
- 1 lingură ulie de măsline
- 1/2 lime doar zeama
Finalizare sos
- 2 linguri muștar de Dijon
- 50 g parmezan răzuit
Instructions
Pregătire sos Bechamel
- Pune untul într-o crăticioară pe foc. Când s-a topit, dă la o parte cratița de pe aragaz, adaugă toată făina și amestecă rapid cu o spatulă ca să se omogenizeze și să nu se formeze cocoloașe. Readu vasul pe foc și amestecă mixul de făină și unt (francezii îi zic "roux") ca s[ se coacă. Este gata când capătăt o culoare ușor aurie și se desprinde ușor de fundul vasului – durează cam 5-6 minute. Dă la o parte și lasă să se răcească un pic.
- Pune laptele să se încălzească până la punctul de fierbere. Adaugă jumătate din cantitatea de lapte peste mixul de făină și unt și amestecă foarte bine pentru omogenizare. Adaugă apoi și restul de lapte și readu cratița pe foc. Amestecă permanent pentru ca sosul să nu se prindă de cratiță sau să se formeze cocoloașe. Când dă în câteva clocote, este gata. Asezonează cu sare și nucșoară.
Pregătire sparanghel
- Prima operațiune este aceea de a pregăti firele de sparanghel astfel încât, la masă, să te bucuri de o textură moale, fragedă, nu de ceva fibros și tare, care te poate face să nu mai încerci niciodată să mănânci această legumă. Da, întâi de toate, îndoaie tija de sparanghel și acolo unde se rupe, înseamnă că este suficient de fraged pentru a-l folosi. Înlătura partea fibroasă, mai tare. Dacă tot ai dubii privind frăgezimea părții mai groase de la bază, poți curăța câteva fâșii de jur împrejur, cu un peeler de legume.
- Pune uleiul de măline și untul să se încingă într-o tigaie, adaugă sparanghelul, apoi usturoiul mărunțit. Asezonează cu sare, piper, Za’tar, apoi pune și zeama de lime. Mișcă din când în când tigaia pentru a rumeni puțin sparanghelul pe toate părțile. Sunt suficiente vreo 5 minute. Scoate-l pe o farfurie și lasă-l puțin deoparte.
- Adaugă în sosul Bechamel muștarul de Dijon și amestecă bine, să se omogenizeze. Pune și parmezanul și mai amestecă o dată. Într-o tigaie pe care o poți băga la cuptor pune stratul gros de sos, apoi spranghelul deasupra, având grijă să îi scufunzi baza, în vreme ce partea superioară rămâne mai deasupra.
- Lasă-l la cuptor să se înfrățească aproximativ 20 minute, la 180 grade C. Vei ști când e gata pentru că se va forma o crustă rumenă deasupra, iar toată bucătăria va fi inundată de aroma delicioasă.
Pregătirea creveților
- Acum e momentul să te ocupi de creveți. Ar fi minunat să îi ai deja decorticați, dacă nu, pune-te pe treabă. Într-o tigaie, adaugi uleiul și untul, lași să sfârâie puțin, apoi adaugă creveții. Presară usturoiul, condimentele, sarea și stinge cu zeama de lime. Întoarce-i pe ambele părți, ca să fie rumeniți uniform, nu mult, sunt suficiente 5-6 minute până sunt gata.
- Finalul este apoteotic. În tigaia cu sparanghel și sos, adaugă creveții, aranjându-i cu grijă doar în partea de jos a sparnaghelului, ca să ai si un plating de zile mari. Tigaia trebuie să ajungă rapid pe masă, așa, cu totul, pentru că e o mâncare și frumoasă, nu doar gustoasă.
Dacă ții neapărat, poți pune alături și o salată, iar un pahar de vin alb este obligatoriu.