Tarta cu ceapă sau Tarte à l’oignon cum este numele în franceză al acestei celebre rețete este un deliciu veritabil, deși poate, dacă nu ai gustat până acum, ai zice că bat câmpii. Ceapă?? Rafinament franțuzesc? Ei bine, da. Pentru că în această tartă, ceapa nu mai este aspră și cu miros înțepător, ci devine dulce și aromată. Și asta pentru că intră în scenă ingredientul preferat al francezilor, untul.
Desigur, vorbim despre un unt de calitate, cu o grăsime de 82%, din acela care îți lasă gura apă când începe să se topească și să răspândească aroma delicioasă în toată casa. Eu am folosit untul Elle&Vire, atât pentru pregătirea aluatului, cât și pentru călirea cepei.
Ceapa călită în unt, la foc mic pentru vreo 10-12 minute, alături de ouă, lapte, smântână și brânză răzuită fac o pereche fantastică. Și dacă îi mai pui și o crustă de aluat fraged franțuzesc, care ți se topește în gură, ai toate șansele să ai în față tarta perfectă.
La fel ca și supa de ceapă, această rețetă trebuie încercată, pentru că pare de necrezut că o legumă umilă poate da lumii rețete atât de savuroase. Dar știu francezii ce știu! 🙂
Dacă îți plac tartele, încearcă și:
- Tartă cu foitaj, ciuperc, gorgonzola și brânză de capră
- Tartă rustică cu roșii, ricotta, brânză albastră și oregano
- Tartă rustică cu sparanghel, ricotta și brânză Feta
Tartă cu ceapă
Ingredients
Aluat
- 250 g făină
- 125 g unt Elle&Vire rece, tăiat cuburi
- 1 gălbenuș
- 50 ml apă rece
- 1/2 linguriță sare
Umplutură
- 600 g ceapă tăiată fin
- 50 g unt Elle&Vire
- 3 buc ouă
- 100 ml smântână pentru gătit
- 200 ml lapte
- 75 g brânză răzuită (eu am folosit un amestec de Emmentaler și Comte)
- sare, piper, nucșoară pentru asezonare
- 1 gălbenuș pentru uns marginile tartei
Instructions
Pregătire aluat
- Pune în robotul de bucătărie făina, sarea și untul, mixează de câteva ori pentru a le transforma în firimituri, adaugă apoi gălbenușul și apa rece și mai pulsează un pic până se adună totul într-un aluat.
- Adună aluatul din vasul robotului, formează un disc, pune-l într-o pungă și bagă-l la frigider pentru cel puțin 30 de minute.
Pregătire umplură
- Pune untul într-o tigaie mai mare. Când s-a topit, adaugă ceapa tăiată fin (eu am taiat-o și rondele, și solzișori). Nu îți face giji dacă pare cam mare cantitatea, se va diminua volumul după ce se călește în unt.
- În timp ce se călește ceapa, bate ouăle într-un castron, apoi adaugă laptele și smântâna. Omogenizează compoziția cu ajutorul telului și apoi pune și brânza răzuită. Asezonează cu puțină sare, piper și nucșoară.
- Când ceapa s-a înmuiat și începe să devină aurie, oprește focul și toarnă compoziția cu ouă peste. Amestecă bine.
Asamblare tartă
- Preîncălzește cuptorul la 190 grade C. Pregătește o formă de tartă, ungând-o cu puțin unt.
- Scoate aluatul de la rece și întinde-l pe o suprafață înfăinată. Pune foaia de aluat în forma de copt, ajustează marginile. Mai pune aluatul cu tot cu tavă la congelator, pentru 10 minute.
- După cele 10 minute, scoate tava cu aluat și toarnă compoziția. Unge marginile aluatului cu puțin gălbenuș de ou.
- Pune tarta la copt în cuptor pentru 35-40 de minute, până când umplutura se încheagă bine și capătă o culoare aurie.
- Scoate tarta și las-o să se răcească pentru 10 minute, apoi servește-o alături de o salată. Delicios!
Rețetă susținută de Elle & Vire Romania.