Tartele sunt mereu o idee bună, nu-i așa? Fie că e vorba de un prânz sau de o cină, de un meniu pentru un eveniment mai festiv sau poate pentru luat la birou, tartele sărate sunt o alegere perfectă pentru că sunt foarte versatile și ușor de făcut. Așa este și această tartă cu foitaj cu topping de ciuperci brune (ador ciupercile) și două tipuri de brânză, care să de onctuozitate și un extra gust delicios: gorgonzola și brânză cremoasă de capră.
Pentru această tartă cu foitaj, am folosit un aluat cumpărat, proaspăt. Se poate face și acasă, dar este un proces mai complicat și mai de durată față de aluatul fraged pe care îl fac eu de obicei. Și, de data aceasta, chiar ma grăbeam, așa că am ales varianta mai rapidă.
Doar ciupercile necesită puțină atenție, trebuie spălate (foarte rapidă să fie trecerea prin apă, ele sunt ca un burete, absorb imediat lichidele și apoi își lasă și mai multă apă), tăiate felii și apoi călite în ulei de măsline. Nu știu cât de mult vă plac vouă ciupercile, dar pe mine mă dă gata aroma de ciuperci călite.
După ce le ai călite, urmează doar asamblarea: bucățele de gorgonzola, brânza de capră și ciuperci din belșug. Dacă ai multă răbdare, poți încerca să așezi cât mai estetic feliile de ciuperci, una câte una. Eu nu am avut :)) așa că le-am pus grămadă și am băgat iute tarta la cuptor.
Cât se coace tarta, pregătește și o salată, merge de minune lângă. Și un pahar de Prosecco nu a omorât pe nimeni, pune-l și pe el pe masă. Enjoy!
Tartă foitaj cu ciuperci, gorgonzola și brânză de capră
Ingredients
- 500 g ciuperci brune
- 100 g gorgonzola
- 100 g brânză de capră
- 1 aluat foitaj (eu am folosit un aluat cumpărat)
- 2-3 linguri ulei de măsline
- sare, piper, oregano pentru asezonare
- 1 gălbenuș ou pentru uns aluatul pe margini
Instructions
- Taie ciupercile în felii subțiri (eu nu am folosit și piciorușul cipuercilor, dar este la latitudinea ta dacă vrei să îl păstrezi sau nu).
- Pune o tigaie pe foc, adaugă o lingură de ulei și călește o parte din feliile de ciuperci (recomand să nu le pui pe toate o dată ca să se poată căli mai repede și mai bine). Asezonează cu sare, piper și oregano. Când ciupercile au scăzut și s-au rumenit, scoate-le pe o farfurie și pune următoarea rundă.
- După ce ai terminat de călit toate ciupercile, preîncălzește cuptorul la 190 grade C. Pregătește o tavă de copt/tigaie de fontă în care vei coace tarta, punând la baza acesteia o foaie de copt.
- Scoate aluatul de foitaj din frigider și taie-l în forma dorită, în funcție de dimensiunea și forma tăvii de copt.
- Pune aluatul în tavă, pe foaia de copt. Așază bucățele de gorgonzola și brânză de capră pe toată suprafața tartei.
- Pune și feliile de ciuperci deasupra brânzei, lăsând puțin din margien liberă, de jur împrejur (cam 1 cm).
- Unge cu gălbenuș de ou marginea liberă a aluatului, apoi pune la cuptor tarta pentru aproximativ 20 de minute (până când aluatul se rumenește și devine auriu).
- Servește tarta caldă, alături sa salată sau murături.