Denumirea pare mai complicată decât preparatul în sine, asta cu siguranță. Pentru că, de fapt, pentru a face cartofi “hasselback” îți trebuie doar cartofii, un cuțit bine ascuțit și răbdare până sunt gata aurii în cuptor.
„Hasselbackspotatis” reprezintă un fel suedez de pregătire a cartofilor la cuptor, feliați foarte subțire, (dar nu până la capăt, ci doar 2/3, astfel părând că formează un acordeon), stropiți cu ulei și copți la cuptor 50-60 minute. Denumirea provine de la restaurantul suedez Hasselbaken, unde au fost serviți prima oară, prin anii 1940-1950, și au devenit celebri în întreaga lume pentru că, pe lângă faptul că sunt gustoși, sunt și foarte arătoși.
Dacă vei degusta acest tip de carofi, cu greu vei mai reveni la cartofii prăjiți!
Cartofi hasselback
Ingredients
- 3 buc cartofi potriviți
- Ulei de măsline
- Sare, piper, oregano
- Pătrunjel pentru servire
Instructions
- Spală foarte bine cartofii, se gătesc cu coajă cu tot, deci acest aspect este esențial. Usucă-i cu un șervet de hârtie.
- Urmează etapa cea mai importantă, tăierea în felii subțiri. Îți recomand să folosești un cuțit foate bine ascuțit, ca să poți tăia ușor feliile subțire. Un truc, ca să nu greșești și să tai de tot feliile de cartof, așază pe tocător 2 linguri de lemn și pune cartoful între cozile acestor linguri. Lama cuțitului va aluneca prin cartof și se va opri când va ajunge la lemnul lingurilor, astfel vei avea feliile de cartof tăiate, dar nu de tot, ci cam cu 1-2 cm mai sus de bază.
- După ce faci această operațiune cu toți cartofii, ia un vas rezistent la cuptor, unge cu puțin ulei de măsline baza acestuia și pune cartofii.
- Asezonează-i cu sare, piper, oregano. Stropește-i bine cu ulei de măsline și bagă-i la cuptor pentru 50-60 minute.
- La jumătatea timpului, mai unge-i cu putin ulei din tavă. Sunt gata când devin aurii și toată casa miroase a cartofi copți.
De ce sunt fabuloși acești cartofi? Pentru că marginea exterioară devine ușor crocantă, în vreme ce spre interior, cartoful este moale și se topește în gură. Dacă ai niște pătrunjel proaspăt, adaugă-l tocat fără să te zgârcești. Am ajuns la concluzia că pătrunjelul face minuni în orice mâncare!
Topping-ul este la alegerea ta, dar un sos de iaurt cu usturoi merge de minune. Îi poți mânca atât ca garnitură pentru orice fel de carne sau pește, dar și ca un fel în sine. Satisfacția va fi pe măsură, oricum.