Ce se întâmplă atunci când dovleceii se întâlnesc cu brânza și un buchet parfumat de aromatice din grădină? Un fel de mâncare de vară, consistent și totuși ușor, aromat și suculent deopotrivă. Dacă ai vrea să folosești dovlecei, dar nu știi cum să-i gătești ca să ți se pară delicioși (mie mi se par gustoși în orice formă, dar știu că sunt multe persoane care nu înțeleg rostul dovleceilor în lume), această rețetă este pentru tine.
Chifteluțe cu dovlecei și brânză de capră
Ingredients
- 3 dovlecei medii
- 4 morcovi
- 1 ou
- 100 g brânză de capră tip telemea
- 3-4 căței de usturoi
- 1 buchet plante aromatice, după preferință (eu am pus tarhon, pătrunjel, salvie, busuioc, mărar)
- 2 linguri făină
- sare, piper
- ulei vegetal pentru prăjit
Instructions
- Dă prin răzătoare manuală dovleceii (fără coajă) sau apelează cu încredere la robotul de bucătărie pentru a simplifica această operațiune, presară puțină sare și lasă-i deoparte să își lase zeama vreo 10-15 minute. Scurge-i cât poți de bine de lichidul rezultat (vei avea o surpriză când vei vedea cât de multă zeamă și-au lăsat).
- Rade și morcovii. Taie și mărunțește usturoiul. Alege și spală bine toate plantele aromatice pe care vrei să le pui, apoi taie-le mărunt. Amestecă într-un castron dovleceii, morcovii și aromaticele, fărâmițează brânza deasupra, pune oul, sare, piper și făina și amestecă bine până se omogenizează.
- Pune o tigaie cu ulei pe foc și așteaptă să se încingă puțin. Între timp, poți începe să formezi chiftelele. Ia în palmă o cantitate mică din amestec, formeaz o bilă pe care o aplatizezi ușor și așaz-o cu grijă în tigaie. Repetă operațiunea pentru fiecare chiftea în parte, cât îți încap în tigaie – vreo 3-4. Din întreaga cantitate ies cam vreo 10-12 bucăți (depinde și de cât de mari le faci, eu le-am făcut cam de 7 cm diametru).
- Întoarce-le după 4-5 minute pe cealaltă parte cu ajutorul unei spatule, cu grijă să nu se rupă. Când s-au rumenit pe ambele părți, scoate-le pe șervet de hârtie.
Le poți mânca atât calde, cât și reci – este vorba doar de preferință. Le poți combina cu un sos (cu cel de iaurt și usturoi e perfect match, îl găsești aici), cu o salată sau chiar ca garnitură pentru un fel cu carne. Gustul e foarte bun, un mix de plante aromatice, gust ușor sărat de brânză și consistența și dulceața legumelor.