Pesto de leuștean este o rețetă pe care am încercat-o în premieră anul acesta. Mai făcusem pesto și din alte plante aromatice (clasicul busuioc, leurdă, tarhon), dar leușteanului nu îi venise încă rândul. Mie îmi place tare mult aroma puternică a leușteanului și am vrut să o încerc și în alte combinații, pe lângă asocierea cu ciorba din bucătăria românească.
Trebuie să recunosc că mi-a plăcut cum a ieșit, este un pesto cu personalitate, cu aromă strong, care fie îți place, fie nu. Cale de mijloc nu prea există 🙂
Eu am folosit pesto-ul de leuștean într-o rețetă cu paste, alături de sparanghel, zucchini și mazăre. All green, cum se zice la noi în bucătărie. A ieșit o bunătate, mărturisesc. Și dacă ești fan leuștean, dă-i o șansă într-un pesto, vei fi surprins!
Cum să pregătești pesto de leuștean
Ingrediente:
- 50 g leuștean
- 25 g semințe de pin
- 1 buc cățel de usturoi
- 30 g parmezan răzuit
- 50 ml ulei de măsline
- 1/2 buc lămâie (zeama)
- sare, piper pentru asezonare
Instrucțiuni:
- Alege frunzele de leuștean de codițe, spală-le și apoi taie-le grosier. Pune-le într-un mojar sau într-un blender.
- Adaugă peste leuștean restul de ingrediente: parmezanul răzuit, uleiul de măsline, semințele de pin, usturoiul mărunțit sau dat pe răzătoare, zeama de lămâie.
- Pisează (mixează în blender) ingredientele până obții o consistență păstoasă. Asezonează cu sare și piper, după gust.
- Folosește pentru paste, marinare de carne sau legume, buschete etc. Îl poți păstra în frigider într-un borcan închis cu capac.
Fan pesto? Găsește și alte rețete de pe blog:
Pesto de leuștean
Ingredients
- 50 g leuștean
- 25 g semințe de pin
- 1 buc cățel de usturoi
- 30 g parmezan răzuit
- 50 ml ulei de măsline
- 1/2 buc lămâie (zeama)
- sare, piper pentru asezonare
Instructions
- Alege frunzele de leuștean de codițe, spală-le și apoi taie-le grosier. Pune-le într-un mojar sau într-un blender.
- Adaugă peste leuștean restul de ingrediente: parmezanul răzuit, uleiul de măsline, semințele de pin, usturoiul mărunțit sau dat pe răzătoare, zeama de lămâie.
- Pisează (mixează în blender) ingredientele până obții o consistență păstoasă. Asezonează cu sare și piper, după gust.
- Folosește pentru paste, marinare de carne sau legume, buschete etc. Îl poți păstra în frigider într-un borcan închis cu capac.