Întâi de toate, să îți povestesc ce este o babka dacă nu ai mai auzit termenul până acum. Este un tip de desert pe bază de aluat tip brioșă, împletit, de regulă cu umplutură de ciocolată, apărut la începutul anilor 1900 în comunitățile evreiești din Europa de est. Se aseamănă cu cozonacul pe care îl știm noi, doar că are această formă specifică de împletitură și umplutură zdravănă de ciocolată.
De multe ori se face în forme de copt rotunde, gen Bundt, de unde și denumirea de “babka” (bunică) pentru că semăna cu fusta cloș a buncii :). Ulterior, după ce s-a răspândit și în părțile occidentale ale lumii, a început să fie folosită și forma de copt tip tavă.
Plecând de la produsul tradițional, s-au dezvolat numeroase rețete, atât dulci, cât și sărate. Așa am ajuns și eu să fac această babka “sărată”, mai degrabă ca o pâine-brioșă, la care umplutura este un sos pesto de leurdă, făcut în casă. Sigur că poți face diferite variațiuni pe această temă. Pesto-ul să fie cel clasic, de busuioc sau dint tot felul de alte plante aromatice. Sau poți cumpăra sosul pesto, dacă nu ai chef sau timp să îl faci singur.
Eu îmi doream de mult să încerc o babka, dar nu neapărat ca desert. Combinația cu pesto-ul de leurdă mi s-a părut delicioasă, așa că zis și făcut. Nu e complicat deloc, trebuie doar să ai puțin timp pentru a lăsa aluatul să crească, dar dacă faci într-un weekend, pe îndelete, cu siguranță nu vei regreta.
Poți servi feliile de babka așa, ca atare (calde sunt grozave), dar și în loc de pâine, în sandvișuri. Eu am combinat cu niște scrambled eggs, cu avocado și felii de roșii… Yummy!
Babka cu pesto de leurdă
Ingredients
Aluat
- 250 ml lapte
- 1 plic drojdie uscată
- 500 g făină
- 60 g unt moale + 1-2 linguri unt topit pentru uns deasupra
- 1 ou
- 2 lingurițe zahăr
- 2 lingurițe sare
Pesto leurdă
- 50 g leurdă
- 30 g semințe de pin sau migdale
- 30 g parmezan răzuit
- 60 ml ulei de măsline
- zeama de la o jumătate de lămâie
- asezonare cu sare și piper
Instructions
- Încălzește puțin lapte, să fie doar călduț ca să nu afecteze drojdia. Toarnă-l într-un bol mai mare în care vei pregăti aluatul. Pune și pliculețul de drojdie uscată și amestecă pentru a o dizolva. Lasă să acționeze pentru 10-15 minute.
- Apoi, adaugă peste amestecul de lapte și drojdie restul de ingrediente: făina, oul, sarea, zahărul și untul. Amestecă bine și apoi începe să frămânți cam 10 minute. Aluatul trebuie să devină fin și elastic. Pune o folie deasupra bolului în care se află aluatul și lasă sa crească circa 2 ore.
- Intre timp, poți face pesto-ul: pune toate ingredientele într-un blender vertical și mixează până se omogenizează și capătă o textură fină și cremoasă.
- După cele 2 ore de dospit, preîncălzește cuptorul la 170°C. Pregătește o formă de copt tip cozonac și tapetează cu o foaie de copt.
- Scoate aluatul din castron și întinde-l într-o forma dreptunghiulară (cam 1 cm grosime). Întinde sosul pesto pe toată suprafața aluatului. Rulează dintr-un capăt până la celălalt capăt. Taie de-a lungul ruloului de aluat în 2 fâșii pe care apoi le împletești. (vezi imaginile explicative)
- Mută aluatul împletit în forma de copt, cu grijă, apăsând ușor pe capetele aluatului ca să intre dedesubt și să obții o formă frumoasă. Unge cu puțin unt topit și pune la copt cam 55-60 de minute (poți face testul scobitorii). Lasă să se răcească puțin în tavă înainte de servire.