Pentru sărbătorile care se apropie îți propun acest salam de biscuiți cu cacao și nuci coapte, un desert foarte simplu de făcut, dar savuros și care s-ar putea să îți amintească de copilărie. Mie, una, mă transpune în bucătăria bunicii mele care m-a crescut și care ne delecta pe mine și pe sora mea mai mare cu diferite deserturi, simple, dar care pe atunci mi se păreau magice.
Am ales să folosesc doar nuci, mai multe tipuri (nuci simple, alune de pădure, migdale) pentru că nu prea îmi place rahatul turcesc care se regăsește în formula originală. Pentru a da desertului mai multă aromă și pentru un plus de element crocant, am copt puțin nucile înainte de a le tăia și amesteca în compoziție. Pentru o variantă și mai rapidă, poți omite acest pas, dar dacă ai 10 minute în plus, merită.
Salamul de biscuiți este perfect pentru o gustare dulce, alături de cafea sau ceai, dar și pentru a întregi masa cu bunătăți de Crăciun. Pentru un decor festiv, vezi elementele opționale care te ajută să faci o surpriză dulce cu un aspect deosebit.
Cum să pregătești foarte ușor acest delicios salam de biscuiți cu cacao și nuci coapte
Ingrediente:
- 400 g biscuiți simpli, tip petit beurre
- 200 ml lapte
- 100 g zahăr
- 140 g unt
- 50 g cacao
- 2 lingurițe esență de rom
- 150 g nuci diverse sortimente (eu am folosit nuci, migdale și alune de pădure)
Decor festiv de iarnă (opțional)
- 2-3 linguri cocos răzuit pentru a-l îmbrăca festiv
- coacăze roșii pentru decor
- rămurele de rozmarin pentru decor
Instrucțiuni:
- Într-un bol mare, rupe biscuiții în bucăți mai mari. Se văd mai frumos în felii atunci când sunt bucăți mai mari decât dacă ar fi sfărâmați foarte mărunt.
- Pune la încălzit laptele împreună cu zahărul, amestecă pentru a ajuta să se topească mai ușor zahărul.
- Între timp, pune nucile, tocate grosiere, într-o tavă la cuptor pentru 7-8 minute, la 180 grade C, doar cât să devină mai crocante și să li se intensifice aromele.
- Când ajunge la punctul de fierbere, lasă 1-2 minute, apoi oprește focul. Adaugă cacaua și untul, apoi amestecă bine pentru a omogeniza compoziția.
- Toarnă amestecul peste bucățile de biscuiți și nucile coapte. Pune și esența de rom și amestecă bine cu mâna ca să se întrepătrundă aromele, iar lichidul să fie absorbit de biscuiți.
- Împarte compoziția în jumătate și formează cu mâna două „salamuri”. Învelește salamurile de biscuiți în foaie de copt/folie alimentară și leagă capetele cu puțină sfoară sau pune câte un clips.
- Pune cele două salamuri de biscuiți la frigider pentru a se solidifica. Cel mai bine este să lași la frigider peste noapte înainte de a tăia feliile.
- (Opțional) Dacă îl vei pune pe masa de Crăciun, poți da salamul de biscuiți prin nucă de cocos răzuită, apoi pune deasupra câteva coacăze și rămurele de rozmarin. Enjoy!
Salam de biscuiți cu cacao și nuci coapte
Ingredients
- 400 g biscuiți simpli, tip petit beurre
- 200 ml lapte
- 100 g zahăr
- 140 g unt
- 50 g cacao
- 2 lingurițe esență de rom
- 150 g nuci diverse sortimente (eu am folosit nuci, migdale și alune de pădure)
Decor festiv de iarnă (opțional)
- 2-3 linguri cocos răzuit pentru a-l îmbrăca festiv
- coacăze roșii pentru decor
- rămurele de rozmarin pentru decor
Instructions
- Într-un bol mare, rupe biscuiții în bucăți mai mari. Se văd mai frumos în felii atunci când sunt bucăți mai mari decât dacă ar fi sfărâmați foarte mărunt.
- Pune la încălzit laptele împreună cu zahărul, amestecă pentru a ajuta să se topească mai ușor zahărul.
- Între timp, pune nucile, tocate grosiere, într-o tavă la cuptor pentru 7-8 minute, la 180 grade C, doar cât să devină mai crocante și să li se intensifice aromele.
- Când ajunge la punctul de fierbere, lasă 1-2 minute, apoi oprește focul. Adaugă cacaua și untul, apoi amestecă bine pentru a omogeniza compoziția.
- Toarnă amestecul peste bucățile de biscuiți și nucile coapte. Pune și esența de rom și amestecă bine cu mâna ca să se întrepătrundă aromele, iar lichidul să fie absorbit de biscuiți.
- Împarte compoziția în jumătate și formează cu mâna două "salamuri". Învelește salamurile de biscuiți în foaie de copt/folie alimentară și leagă capetele cu puțină sfoară sau pune câte un clips.
- Pune cele două salamuri de biscuiți la frigider pentru a se solidifica. Cel mai bine este să lași la frigider peste noapte înainte de a tăia feliile.
- (Opțional) Dacă îl vei pune pe masa de Crăciun, poți da salamul de biscuiți prin nucă de cocos răzuită, apoi pune deasupra câteva coacăze și rămurele de rozmarin. Enjoy!