Ce poate fi mai ademenitor vara, pe masă, decât o tartă rustică cu roșii, ricotta, brânză albastră și aromatizată cu oregano din abundență? Aaa, și să nu uităm că frunzele de busuioc proaspete sunt și ele un must al acestei combinații delicioase!
Roșiile sunt preferatele mele din toată abundența de legume de vară (știu, ma puteți corecta că roșiile nu sunt legume, ci fructe, dar în mintea mea nu le pot categorisi altfel decât ca legume). Vorbim, desigur, de roșii gustoase, de grădină, și mari, și mici, mai rotofoie sau mai lunguiețe, cum or fi, numai să fie dulci și bune.
Ei bine, cu aceste minunății de roșii te invit să faci o masă aleasă, în care ai o crustă de aluat făcut cu propriile mâini, fraged de se topește în gură, un strat delicios de brânză ricotta, ușor dulceagă peste care intervin bucățele mici de brânză albastră, puțin mai sărată și mai picantă și completată de felii zemoase și dulci de roșii coapte.
Pentru că aveam și roșii cherry de toate culorile, de la cele clasice roșii la galbene și negre, le-am folosit și pe acelea, pentru un plus de culoare și frumusețe :), pentru că, vorba aceea, mănânci întâi cu ochii, iar mâncarea frumoasă parcă este și mai gustoasă!
Tartă rustică (galetă) cu roșii, ricotta, brânză albastră și oregano
Ingredients
Aluat
- 200 g făină
- 140 g unt
- 1/2 linguriță sare
- 5-6 linguri apă rece
- 1 gălbenuș
Umplutură
- 5-6 roșii potrivite
- 10-12 roșii cherry (cât mai colorate pentru un aspect drăguț)
- 250 g ricotta
- 50 g brânză albastră
- oregano, piper pentru asezonare
Finisare tartă
- 1 gălbenuș pentru uns marginile tartei
- 2-3 lingurițe oregano uscat pentru pudrare margini tartă
- frunze proaspete de busuioc pentru ornare, la final
Instructions
Pregătire aluat
- Amestecă făina, untul și sarea într-un bol și frământă cu degetele până obții o textură fărâmicioasă.
- Adaugă apa și gălbenușul și amestecă pentru a le încorpora.
- Strânge aluatul obținut într-o formă de disc și pune-l la rece pentru cel puțin 30 de minute.
Pregătire umplutură
- Cât aluatul stă la rece, pregătește ingredientele pentru umplutura tartei.
- Taie roșiile în felii rotunde, iar pe cele cherry în jumătăți.
- Într-un bol, amestecă ricotta, oregano și brânza albastră tăiată cuburi.
Asamblare tartă
- Preîncălzește cuptorul la 175 grade C.
- Scoate aluatul de la frigider și întinde-l pe blat sau direct pe o foaie de copt. Formează un disc de aproximativ 35-40 cm diametru. Dacă este pe blat, transferă-l cu grijă pe o hârtie de copt, apoi într-o tavă pentru cuptor.
- Întinde amestecul de brânză pe aluat, lăsând liberă o margine cam de 3 cm de jur-împrejur.
- Așază feliile de roșii peste stratul de brânză – poți să le și suprapui.
- Îndoaie marginile libere peste umplutură, făcând mici falduri din loc în loc. Unge marginea cu gălbenuș, apoi presară un strat generos de oregano.
- Coace tarta rustică pentru 35-40 de minute, până când aluatul se rumenește, iar roșiile se înmoaie și se caramelizează ușor.
- Scoate din cuptor, pune frunze proaspete de busuioc și servește-o caldă. E delicioasă!
Dacă ți-a plăcut această tartă, poți încerca și:
Galetă cu zucchini, roșii cherry, ricotta și brânză de capră
Tartă rustică cu sparanghel, ricotta și Feta
Salată de vară cu dovlecei copți și burrata