Care e cel mai delicios tort? Cel pe care îl faci fără vreo ocazie specială, doar pentru că vrei să pregătești un desert bun pentru cei dragi. Cam așa stau lucrurile și în cazul acestui tort cu blat de ciocolată, 2 straturi de cremă ușoară cu frișcă și lapte condensat și afine proaspete care completează gustul delicios cu textura lor crocantă.
Un tort ciocolătos, dar nu prea dulce, asortat cu fructe de pădure – în acest caz afinele – o combinație de vară perfectă! Nu mai spun că se face foarte ușor, cu un timp scurt de coacere în cuptor (ce bine, pe vremurile astea caniculare!) și cu o cremă care se face la fel de rapid.
Ce este laptele condensat?
O mențiune specială pentru laptele condensat. Poate aici vei întâmpina dificultăți, în găsirea laptelui condensat la cutie, din acela gros, ca o cremă. Nu trebuie confundat cu cel pentru cafea, care are o textură foarte fluidă.
Laptele condensat este lapte integral de vacă din care a fost evaporată apa în proporție de 50-60%, apoi de regulă îndulcit cu zahăr. Este foarte mult folosit în deserturi pentru că este versatil și are un gust tare bun (cine a desfăcut o cutie știe că nu se poate să nu deguști înainte de a-l folosi la desert :))
Așadar, pentru cine vrea rețeta acestui deliciu, iată mai jos pașii pentru tortul de ciocolată cu cremă de lapte condensat și afine.
Tort de ciocolată cu cremă de lapte condensat și afine
Ingredients
Blat ciocolată (diametru 20 cm)
- 60 g unt
- 60 g ciocolată neagră
- 4 ouă la temperatura camerei
- 90 g zahăr
- un praf de sare
- 30 g cacao
- 90 g făină
- 1/2 linguriță praf de copt
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
Cremă cu lapte condensat
- 400 ml smântână pentru frișcă (rece)
- 1 lingură zahăr pudră
- 150 ml lapte condensat (la cutie)
Fructe
- 150 g afine
Instructions
Pregătire blat
- Preîncălzește cuptorul la 180 grade C. Unge cu puțin unt 2 tăvi de copt cu doametrul de 20 cm.
- Topește ciocolata și untul la bain-marie, apoi lasă deoparte.
- Bate ouăle cu zahărul și praful de sare până când își triplează volumul (aproximativ 5 minute cu mixerul).
- Toarnă ciocolata topită cu unt peste compoziția cu ou și zahăr. Omogenizează cu mixerul.
- Pune laolaltă și cerne făina, cacaua și agenții de creștere.
- Lasă mixerul deoparte și înlocuiește-l cu o spatulă ca să încorporezi ingredientele uscate. Amestecă ușor pentru a obține o compoziție omogenă.
- Toarnă compoziția în mod egal în cele 2 tăvi de copt. Coace blaturile timp de 12-15 minute la 180 grade C.
- Scoate-le din cuptor și lasă-le să se răcească pe un grilaj de cofetărie.
Crema
- Bate smântâna cu zahărul pudră până când se întărește.
- Toarnă laptele condensat peste frișcă și mixează puțin doar pentru a le amesteca.
- Pune crema pentru o oră la frigider înainte de asamblarea tortului.
Asamblare
- Pune unul dintre blaturi pe un platou/suport de tort/farfurie plată. Pune cam jumătate din crema cu lapte de condensat, apoi presară afine proaspete.
- Așază cu grijă al doilea blat, fără a apăsa prea tare. Pune și restul de cremă, decorează din nou cu afine.
- Lasă la rece 1-2 ore înainte de servire. Enjoy!
Dacă vrei să încerci și alte rețete de tort, îți mai recomand:
Tort de clătite cu ciocolată și cireșe