Mi-era dor de gustul galetelor de vară, la care arunci cu nonșalanță câteva legume și niște brânză pe un aluat, o jumătate de oră la cuptor și gata masa, felii aburinde și miros apetisant de coptură. Doar că, fiind încă sfârșit de iarnă – început de primăvară, am încropit o galetă care să țină locul celei de vis.
O galetă cu zucchini (îi prefer dovleceilor pentru că mi se par mai gustoși – dar e o preferință personală, puteți înlocui cu dovlecei obișnuiți oricând), roșii cherry – singura varaintă de roșii acceptabile în extrasezon și două tipuri de brânză, unul cremos și dulceag, adică ricotta, celălalt mai sărat și cu o textură mai tară, dar care, împreună, să confere un gust echilibrat delicios. Plus niște Za’atar, un super condiment de care m-am îndrăgostit de ceva vreme.
A ieșit foarte bună și în această combinație, așa că vă las și vouă rețeta ca să o încercați.
Galetă cu zucchini, roșii cherry, ricotta și brânză de capră
Ingredients
Aluat
- 250 g făină
- 125 g unt rece, tăiat cubulețe
- 50 ml apă rece
- 1 gălbenuș
- 1/2 linguriță sare
- 2 lingurițe Za'atar
Umplutură
- 4 zucchini mici
- 150 g roșii cherry
- 250 g ricotta
- 100 g telemea veche de capră
- 1 gălbenuș pentru uns marginile tartei
- sare, Za'atar pentru asezonare
Instructions
- Prepară aluatul după cum este descris în rețeta de pe blogul meu, aici. Pune-l la rece o oră.
- Taie zucchini pe lung, în felii subțiri, cu ajutorul unui curățitor de legume. Spală roșiile cherry cu grijă și lasă-le prinse în ciorchine dacă vrei să arate mai drăguț. Scurge ricotta dacă e necesar.
- Preîncălzește cuptorul la 190 °C. Întinde aluatul într-o formă rotundă, dar fără a te stresa prea tare sa fie discul perfect. Este o tartă rustică, așa că o poți lăsa cu marginile neregulate. Mută cu grijă aluatul pe o foaie de copt, în tavă.
- Întinde ricotta cu ajutorul unei linguri pe suprafața aluatului, lăsând cam 3 cm liberi de jur-împrejur.
- Rotește feliile subțiri de zucchini ca și cum ai forma o floare și așază-le, vertical, peste ricotta. Durează ceva, dar frumusețea tartei cere sacrificii :).
- Când termini de aranjat toate feliile de zucchini (da, vine și acel moment!), presară brânza de capră și așază roșiile cherry deasupra.
- Îndoaie spre interior marginile galetei pentru a sigila umplutura. Unge aceste margini de aluat cu un gălbenuș de ou. Presară puțină sare și Za’atar.
- Coace galeta cam 30-35 minute (până devine aurie și legumele s-au înmuiat).
- După ce o scoți din cuptor, las-o câteva minute să se răcească înainte de a o tăia. Este delicioasă cu o salată alături.