Pastele sunt mereu o idee bună. Cel puțin eu așa cred, se fac relativ repede, gustoase și mai greu de dat greș. În plus, ai marele avantaj că le poți combina cu tot felul de ingrediente și să pregătești mereu ceva altfel, nou.
Când am primit provocarea de la Pasta Novita de a pregăti o rețetă cu unul dintre sortimentele lor de paste, m-am gândit la ceva light, aromat, care să aducă și ceva culoare în farfurie. Așa am ajuns la rețeta de paste tagliatelle (preferatele mele) cu bucățele suculente de pui și o mână de mazăre extra-fină, într-un sos aromat de pesto, smântână, lime și parmezan.
O explozie de gusturi: dulce-acrișor și de arome: busuioc și lime care se completează și face din această farfurie de paste un răsfăț culinar de zile mari.
Paste cu pui, pesto și lime
Ingredients
- 200 g paste tagliatelle (eu am folosit Szatmari de la Novita)
- 20 g unt
- 2 linguri ulei de măsline
- 2 căței de usturoi mărunțiți
- 2 fileuri pui tăiate bucățele
- 200 ml smântână de gătit
- 150 g pesto din care păstrăm 2 linguri deoparte
- 1 buc lime (zeama) din care păstrăm deoparte 1 lingură
- 100 g mazăre fină congelată
- 20 g parmezan răzuit
- sare și piper pentru asezonare
Instructions
- Fierbe pastele în apă cu sare, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Când s-au fiert, scurge-le de apă și pune-le deoparte, acoperite, pentru a nu se răci.
- Într-o oală mai largă (eu am folosit wok-ul), pune untul și uleiul și așază pe foc. Cînd untul se topește, adaugă usturoiul mărunțit și amestecă puțin.
- Pune și bucățelele de pui, asezonează cu sare și piper. Amestecă din când în când, întoarce-le pe toate părțile ca să se pătrundă uniform, sunt gata cam în 5-6 minute la foc mediu.
- Toarnă smântâna de gătit peste pui și lasă să dea în clocot la foc mic. După primele clocote, adaugă și sosul pesto, oprind 2 linguri intr-un bol, apoi și zeama de lime, lăsând tot așa, deoparte, 1 lingură de zeamă pe care să o pui în același bol cu sosul pesto oprit.
- Pune și mazărea și parmezanul și lasă să se înfrățească 4-5 minute, la foc mediu.
- Adaugă pastele peste sosul cu pui și pesto și amestecă bine. Pune pastele în farfurii și adaugă, deasupra, câteva linguri din sosul de pesto cu lime păstrat deoparte. Vei intensifica astfel gustul aromat de pesto și lime pentru un plus de savoare.
Acum e momentul te bucuri de o porție delicioasă și aromată de paste, pe care o poți asorta cu un pahar de vin alb sau unul de Prosecco.
Fericire în farfurie!
Câteva sfaturi pentru paste reușite:
– Fierbe întotdeauna pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj, poate chiar un minut în minus. Pastele fierte devin cocoase, lipicioase și nu își mai păstrează forma și gustul.
– Folosește un fierbător de apă pentru a scurta timpul de gătire (apa se fierbe mai rapid decât pe aragaz și în câteva clipe ai deja apa clocotită pentru a fierbe pastele).
– Dupa ce se termină timpul de fierbere, oprește într-o cană puțină apă din cea în care au fiert pastele și scurge-le de apa fiartă pentru că altfel procesul de gătire continuă în apa fierbinte.