Tartă rustică cu nectarine și mure – un delicios desert de vară, ce pune în valoare fructele suculente, bine coapte și aromate. Simplu de făcut, fără a fi nevoie să ai vreo tavă specială sau o îndemânare de cofetar, această tartă rustică este frumoasă oricum ar fi ea, cu micile imperfecțiuni care îi dau un farmec aparte.
Rețeta este versatilă și poți face mici modificări în funcție de ce fructe ai disponibile în casă. Sigur că nectarinele pot fi înlocuite, cu la fel de mare succes, cu piersici, caise sau prune. La mure poți renunța dacă nu ai, dar ți-aș recomanda să încerci combinația măcar o dată, se completează tare bine.
Eu savurez tartele cu fructe întotdeauna ușor călduțe, mi se pare că se simte mai bine gustul și aroma fructelor coapte. Iar dacă vrei un deliciu suprem, adaugă niște înghețată de vanilie deasupra.
Cum să pregătești în doar câțiva pași această delicioasă tartă rustică cu nectarine și mure
Ingrediente:
Aluat
- 250 g făină
- 140 g unt rece, tăiat bucățele
- 30 g zahăr pudră
- 1 gălbenuș + 1 gălbenuș pentru uns marginile tartei
- 50 ml apă rece
Umplutură
- 600 g nectarine (aprox. 5-6 nectarine)
- 100 g mure
- 2 lingurițe amidon
- 3-4 lingurițe miere
Instrucțiuni:
Pregătire aluat
- Într-un bol, pune făina și untul tăiat cuburi. Frământă totul între degete până obții o textură ca de firirimituri.
- Adaugă zahărul pudră, apa și gălebenușul, înglobează totul ușor, fără a frământa prea mult aluatul.
- Adună totul într-o bilă de aluat și pune-l la rece pentru 30 de minute.
Pregătire umplutură fructe
- Taie nectarinele în jumătăți, scoate sâmburele și apoi taie fiecare jumătate în felii subțiri.
- Pune feliile de nectarine într-un bol mare. Adaugă murele, apoi amidonul și mierea.
- Amestecă ușor cu o lingură și lasă-le deoparte până o vei folosi ca umplutură de tartă rustică.
Asamblare și coacere tartă
- Preîncălzește cuptorul la 180 grade C. Pregătește o tavă și o foaie de copt.
- Scoate aluatul din frigider. Pe foaia de copt, presară un pic de făină, apoi pune bila de aluat și întinde cu un sucitor.
- Mută foaia cu aluatul pe tavă, răstoarnă fructele și întinde-le pe toată suprafața aluatului, lăsând marginile libere de aproximativ 4 cm de jur-împrejur.
- Îndoaie marginile libere peste umplutură, făcând mici falduri din loc în loc. Unge marginea cu un gălbenuș bătut ușor cu furculița.
- Coace tarta rustică cu nectarine și mure pentru 40-45 de minute, la 180 grade C.
- Scoate tarta când aluatul s-a rumenit, iar fructele s-au înmuiat. Servește-o călduță, simplă sau cu înghețată de vanilie deasupra. E delicioasă!
Dacă îți plac deserturile cu fructe, încearcă și:
- Înghețată de afine
- Iaurt grecesc cu caise coapte, miere și fistic
- Cheesecake cu afine
- Mere coapte cu migdale, nuci pecan, miere și scorțișoară
Tartă rustică (galetă) cu nectarine și mure
Ingredients
Aluat
- 250 g făină
- 140 g unt rece, tăiat bucățele
- 30 g zahăr pudră
- 1 gălbenuș + 1 gălbenuș pentru uns marginile tartei
- 50 ml apă rece
Umplutură
- 600 g nectarine (aprox. 5-6 nectarine)
- 100 g mure
- 2 lingurițe amidon
- 3-4 lingurițe miere
Instructions
Pregătire aluat
- Într-un bol, pune făina și untul tăiat cuburi. Frământă totul între degete până obții o textură ca de firirimituri.
- Adaugă zahărul pudră, apa și gălebenușul, înglobează totul ușor, fără a frământa prea mult aluatul.
- Adună totul într-o bilă de aluat și pune-l la rece pentru 30 de minute.
Pregătire umplutură fructe
- Taie nectarinele în jumătăți, scoate sâmburele și apoi taie fiecare jumătate în felii subțiri.
- Pune feliile de nectarine într-un bol mare. Adaugă murele, apoi amidonul și mierea.
- Amestecă ușor cu o lingură și lasă-le deoparte până o vei folosi ca umplutură de tartă rustică.
Asamblare și coacere tartă
- Preîncălzește cuptorul la 180 grade C. Pregătește o tavă și o foaie de copt.
- Scoate aluatul din frigider. Pe foaia de copt, presară un pic de făină, apoi pune bila de aluat și întinde cu un sucitor.
- Mută foaia cu aluatul pe tavă, răstoarnă fructele și întinde-le pe toată suprafața aluatului, lăsând marginile libere de aproximativ 4 cm de jur-împrejur.
- Îndoaie marginile libere peste umplutură, făcând mici falduri din loc în loc. Unge marginea cu un gălbenuș bătut ușor cu furculița.
- Coace tarta rustică cu nectarine și mure pentru 40-45 de minute, la 180 grade C.
- Scoate tarta când aluatul s-a rumenit, iar fructele s-au înmuiat. Servește-o călduță, simplă sau cu înghețată de vanilie deasupra. E delicioasă!