Iubesc atât brownie, cât și tiramisu, dar cum ar fi o combinație între cele două? Perfecțiune, probabil! Așa mi-am zis atunci când m-am gândit să fac această rețetă de brownie-tiramisu. Gustul de ciocolată și cel de cafea se completează perfect, iar texturile îmbinate de blat de brownie, cremă de mascarpone ușoară, pișcoturi moi și iarăși cremă de mascarpone sunt minunate.
Poți face această prăjitură brownie-tiramisu și ca tort aniversar sau pentru a celebra diferite evenimente importante pentru tine. Cu ajutorul glazurii îi poți da ușor un aspect de tort, iar invitații cor fi super-încântați de gustul delicios și de combinația surprizătoare.
Bownie-tiramisu
Ingredients
Strat brownie
- 120 g unt tăiat cubulețe
- 150 g ciocolată neagră
- 150 g zahăr
- 3 ouă
- 25 g cacao
- 1 linguriță praf de copt
- un praf de sare
Strat tiramisu – cremă mascarpone
- 250 ml smântână pentru frișcă
- 500 g mascarpone
- 3 linguri zahăr
- 1 linguriță extract de vanilie
- 100 ml espresso
- 12-15 pișcoturi (în funcție de mărimea prăjiturii)
- cacao pentru pudrat
Instructions
Brownie
- Prepară o prăjitură brownie precum în rețeta mea de aici. O poți face în tigaie sau in orice altă tavă de copt. După ce s-a copt, las-o să se răcească puțin înainte de a o pune ca bază pentru brownie-tiramisu.
Crema de mascarpone
- Între timp, pregătește crema pe bază de smântână și mascarpone. Bate smânâna cu zahărul pudră până se întărește. Într-un alt bol mixează mascarponele cu extractul de vanilie și apoi adaugă-l peste frișcă. Cu ajutorul unei spatule amestecă pentru a le omogeniza.
- Această cremă va fi folosită atât în interior, ca strat de cremă, cât și pentru glazurare și decorare.
Asamblare și decorare
- Pune prăjitura brownie pe o tavă. O poți tăia pe margini ca să ii dai forma dorită (pătrată, rotundă, dreptunghiulară).
- Pune apoi un strat generos de cremă cu mascarpone, apoi un strat de piscoturi înmuiate (rapid) în espresso. Mai pune un strat generos de cremă deasupra, apoi acoperă și lateralele prăjiturii cu un strat subțire, ca o glazură.
- Deasupra poți orna tot cu cremă, cu ajutorul poșului și a unui dui în formă de stea. Eu am făcut niște rozete, dar poți alege orice alt tip de decor.
- Pudrează la final cu cacao. Pune prăjitura la rece pentru cel puțin 2-3 ore înainte de servire.
- Iată prăjitura brownie-tiramisu, o combinație care mie mi se pare delicioasă și care te scoate din tiparele clasice!